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RELEASE OF DEATH CERTIFICATES 

 
By: Kristin Sullivan, Chief Analyst 

 
You asked for a summary of the state law governing the release of 

death certificates (CGS § 7-51a). 

SUMMARY 

Under CGS § 7-51a, anyone age 18 or older may purchase a certified 
copy of a death certificate, or a certified copy of a fetal death certificate 
that is at least 100 years old, from (1) a registrar of vital statistics (i.e., 
town clerk) with custody of it or (2) the State Vital Records Office at the 
Department of Public Health (DPH).  Members of genealogical societies 
authorized to do business in the state must have full access to all death 
certificates (but not social security numbers restricted under federal law) 
and may also purchase certified copies.  

 
DPH may issue an uncertified copy of a death certificate, or an 

uncertified copy of a fetal death certificate that is at least 100 years old, 
to department-approved (1) researchers and (2) state and federal 
agencies.   

 
However, the law restricts who has access to the decedent’s Social 

Security number (SSN) and information contained in the death 
certificate’s “administrative purposes” section (e.g., the decedent’s race, 
educational level, and occupation). 

 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_093.htm#sec_7-51a
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_093.htm#sec_7-51a
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The fee for each copy of a death certificate is $20.  But the law 
establishes a one-time waiver for immediate family members of a 
deceased veteran (CGS § 7-74(c)). 

CERTIFIED VS. UNCERTIFIED COPIES 

By law, a “certified copy” of a vital record, including a death 
certificate, has (1) all the information from the original that may be 
disclosed and (2) an attested signature and raised seal of the registrar of 
vital statistics authorized to issue it.  An “uncertified copy” has all the 
information contained in the certified copy, other than the attested 
signature and raised seal.  

 
Generally, a certified copy of a vital record may be used for legal 

purposes.  Conversely, an uncertified copy is informational and cannot 
be used for such purposes. 

RESTRICTIONS ON ACCESS TO CERTAIN INFORMATION 

CGS § 7-51a restricts access to the decedent’s SSN and personal 
information.  Specifically, for deaths occurring after July 1, 1997, (1) only 
the surviving spouse, next of kin, and certain state or federal agencies 
can access the SSN and complete administrative purposes section and 
(2) a researcher requesting a certified copy can access the administrative 
purposes section, but with the decedent’s SSN redacted.  

 
For deaths occurring after December 31, 2001, people listed on the 

death certificate (e.g., informant, funeral director, embalmer, 
conservator, surviving spouse, physician, and town clerk) may access the 
decedent’s SSN, as well as other information recorded in the 
administrative purposes section, but only to process the certificate. 

 
According to DPH’s website, eligible parties must indicate on the 

application for a certified copy whether they are (1) the decedent’s spouse 
or next of kin and (2) requesting access to the SSN. 

HYPERLINKS 

DPH, State Vital Records Office – Death Certificates, 
http://www.ct.gov/dph/cwp/view.asp?a=3132&q=390664, last visited 
October 1, 2013.  
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